Chemia na talerzu
Ostatni wykład w pierwszym semestrze roku akademickiego WUTW poświęcony będzie temu co jemy, składnikom jakie zawiera obecnie jedzenie oraz wyjaśnieniu pojęcia – „zrównoważony rozwój”.
Zagadnienia te poruszy i wyjaśni wszystkim zainteresowanym dr hab. prof. UJ – Katarzyna Hąc – Wydro w czwartkowe popołudnie 5 stycznia 2023 r. o godz. 16:30.
Temat styczniowego wykładu dokładnie brzmi: “Sama chemia! O chemii na talerzu, strategii “od pola do stołu” i o zrównoważonym rozwoju” Tło wykładu stanowić będzie koncepcja zrównoważonego rozwoju – jej główne założenia, cele i sposoby realizacji. Wyjaśnione zostanie znaczenie nauk chemicznych i badań naukowych w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju. Zagadnienia te zostaną omówione przede wszystkim w odniesieniu do przemysłu spożywczego (potrzebna i niepotrzebna chemia w żywności, czy dodatki do żywności są zbędne, skąd się biorą zanieczyszczenia w żywności, zrównoważona produkcja żywności). Poruszone zostaną także kwestie prawne związane z wytwarzaniem żywności w tym założenia strategii „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego.
Zapraszamy.
Wstęp wolny!