Zapraszamy studentów na kolejne zajęcia online pt. Chemia w kuchni, które odbędą się przez aplikacje ZOOM – 30 maja 2020 r. i poprowadzi je mgr Przemysław Gąsiorek.
Będą to ostatnie ćwiczenia w tym roku akademickim. Jeśli ktoś z Państwa jeszcze nie korzystał z tej aplikacji to proszę o kontakt, wytłumaczę jak się zarejestrować.
Przygotujcie na zajęcia:
1) opakowanie sody oczyszczonej (80 g)
2) butelka octu (750 ml)
3) butelka oleju (1 l) – słonecznikowy lub rzepakowy
4) tusz do pieczątek (dobrze sprawdza się firmy Noris, dostępny w większości sklepów papierniczych) – niebieski lub czerwony lub farba plakatowa (taka jaka jest w domu)
5) balonik – nie za duży, (za duży może nam się nie napompować)
6) lejek (zwykły kuchenny, wielkość dowolna)
7) 3x łyżeczki do herbaty lub małe plastikowe
8) 3x szklanki (250 ml) – najlepiej bez napisów/naklejek, żebyśmy mogli obserwować, co dzieje się w jej środku
9) gazeta lub inna podkładka, abyśmy nie pobrudzili stołu, np. gdy kapnie kropla barwnika (innych zagrożeń nie przewidujemy 😉 )
10) kieliszek (20 – 50 ml) – lub inne małe naczynko potrzebne do pomieszania barwnika z octem
-11) pusta butelka plastikowa 0,5 l
12) woda zimna
13) pusta szklana butelka (250 lub 300 ml) z korkiem do zakręcenia jej i najlepiej ze zdartą etykietką
14) zakraplacz do oczu (opcjonalnie), nie jest obowiązkowy, może być też pipetka ale bez tego również damy radę!
Jeśli, któryś ze studentów nie będzie miał potrzebnych materiałów to oczywiście może pooglądać eksperymenty i wykonać wybrane (np. później z rodzicami).
Pamiętajcie o dobrym humorze i zjedzeniu śniadania! 🙂