Anna Piórkowska
ANNA PIÓRKOWSKA
ur. 1988 r.
wykształcenie artystyczne: plastyk amator
uprawia: zdobienie pierników
udział w poprzednich wystawach: po raz pierwszy
Od najmłodszych lat fascynowała mnie plastyka w szczególności rysunek oraz grafika. Uczestniczyłam w wielu kółkach plastycznych. Dokładnie od dwóch i pół roku zajmuję się zdobieniem pierniczków. W tym czasie uczestniczyłam w dwóch konkursach. Pierwszy odbył się we Wrocławiu w 2019 r. gdzie moje prace zdobyły złoto, brąz i srebro w swoich kategoriach. W 2020 r. na Międzynarodowym Konkursie „Expo Sweet” moje prace zdobyły również „złota” w swoich kategoriach.
Mikro świat – praca w całości wykonana jest produktów cukierniczych. Grzyby zostały rzeźbiony w pierniku następnie oblane lukrem królewskim. Elementy takie jak ślimaki, mrówka wykonane są w całości z lukru królewskiego. W pracy zostały użyte również : masa cukrowa, izomalt, mech jadalny , papier jadalny, suszone kwiaty, liquid.
Królowie gospodarstwa – praca w całości wykonana jest z produktów cukierniczych. Zwierzęta zostały wykonane warstwowo z lukru królewskiego następnie malowane barwnikami pudrowymi cukierniczymi. Błysk w oczach zwierząt oraz niektóre elementy pokryte są liquidem spozywczym. Zostały także zastosowane takie produkty jak : rzeźbiona czekolada, suszone kwiaty , izomalt, papier oplatkowy.
Historia Karola Wojtyły – praca wykonana jest na piernikach pokryte lukrem królewskim. Użyta technika to puentylizm, barwnik spożywczy nakładany jest wykałaczkami o różnej grubości.
Jajko – jest formą przestrzenną wykonaną z piernika oblanego lukrem królewskim. Wszystkie zdobienia są wykonane z lukru królewskiego.
Prace zgłoszone do udziału w wystawie:
- Mikro świat, rzeźbienie, technika wet to wet, nakładanie
szpachelką lukru 26×21 cm - Królowie podwórka, wet to wet, formowanie na mokro,
rzeźbienie 90x60x56 cm - Jajo fabergè, rzeźbienie 16×15 cm
- Historia Karola Wojtyły, Puentylizm 13×60 cm